Wi sünd en Modellschool för Plattdüütsch!

In´t Schooljahr 2013/2014 sünd in´t heele Bunnesland Schleswig-Holstein söbenundtwinnig Modellschoolen utsöcht worrn. Een dorvun is uns Grundschool in Hohenass.

Wat heet dat för uns?
Jedeen Klass hett vun dat Inscholen an plattdüütschen Spraakenünnericht as fasten Buusteen in uns Stunnenplan.

Dorto könnt wi uns kreativ op platt "uttoben": lütte Theaterstücken mit Leeders, Audioguides op platt un un un. Uns fallt wiss noch veel in de kamen Jahren in!

Bericht aus der Norddeutschen Rundschau vom 20.10.2016

Plattdeutschuntericht im NDR vorgestellt!

Unser Plattdeutschunterricht als Modellschule für das Plattdeutsche wurde am 25.05.2016 im Rahmen der Aktion "Das sind die Top-Schleswig-Holsteiner" abends vorgestellt.

Alle, die diesen Bericht (nochmal) hören wollen, können sich diesen hier nochmals anhören:

De Grundschool Hohenasp hett sik to Opgaav maakt, de plattdüütsche Spraak to plegen.
So is dat is all en goode Tradition worrn, dat wi bi de Vörleswettbewarb "Schölers leest platt" dorbi sünd.

Man siet denn 28.10.2009 gifft dat in de Hohenasper-School ok plattdüütschen Ünnerricht. De erste oder de tweete Klass mookt dat mit. Een Stunn in de Woch kümmt uns Plattdüütsch-Expertin Fru Mügge ut Itzehoe und lehrt tosamen mit denn Düütschlehrer oder Lehrerin de Schöler "die niederdeutsche Sprache".
...und dat mokt n Barch Spoß! De Natur ward vun Fröhjohr bit ton Winder dürchnomen. Lesen, schrieven und telln hört dor to.

Aver ok buten de School mokt wi plattdüütsche Akschonen:
In Mai 2011 weer ton Biespeel Wannerdag no de Fischdieken und de Bekau. Dat is op Platt aflopen, wie hebbt mit de Fisch plattdüütsch schnackt, weer schon spoßig.

De Kinner sünd al veermool bi de Itzehoer/ Steenborger Plattsnackers optreten. Dor warrn Leeder sungen und opföhrt, dat dor een richdig Theoterstück entsteiht. Dat is jümmers een groten Spoß.
In Harvst sünd wi bi de "Eröffnungsfeier der Pellkartoffeltage" in Hohenlockstedt mit 20 Kinners und een Kantüffelboogie optreten.

Ok bi uns Schoolfiern hört de een oder anner plattdütsche Leed dorto.
2013 hebbt wi bi de Schrievwettbewarb "Ole Bööm" deelnoomen - und twee vun uns Schölers weern inloodet no de Siegerehrung. Een vun uns Deerns hett de dritte Platz mokt!

Dörpföhren to´n Hören!

Hohenaspes erster Audioguide- und das gleich auf hoch- und plattdeutsch aus Kinderhand!

Im Schuljahr 2015/2016 entstand im Rahmen einer Platt-AG für die 3. und 4. Klassen eine Dorfführung zum Hören.

Das Prinzip ist einfach: Mit einer von uns vorbereiteten Ortskarte in der Hand geht man durch unser schönes Dorf und gelangt an viele interessante Punkte: Kirche, Schule, Feuerwehr und vieles mehr. An den jeweiligen Punkten stehen die Nummern unserer Hörtexte, die man dann wahlweise auf hoch- oder plattdeutsch anhören kann.

Im Sekretariat der Schule kann man täglich von 09-11 Uhr unsere Dorfführung zum Hören ausleihen.  Jeder ist hierzu herzlich eingeladen!